Zdravotné riziká konzumácie mäsa
  Umelé sladidlá a nátierky
  Moderné mýty vo výžive
MODERNÉ MÝTY VO VÝŽIVE
Kravské mlieko
  Antibiotiká -> toxická záťaž pečene, zníženie imunity, rezistencia baktérií
Infekčné mikroorganizmy (salmonelóza)
  Zápcha – zahlienenie čreva kvôli vysokému obsahu laktózy, človek od 4. roku stráca schopnosť laktózu tráviť. Kefír, jogurt a syr obsahujú menej laktózy a bývajú lepšie stráviteľné
  Hormóny -> vlyv na rast detského organizmu
  Pesticídy -> toxická záťaž organizmu
  Nasýtené mastné kyseliny -> zvýšenie LDL cholesterolu
  Laktoglobulín -> vysoké riziko rozvoja alergií a autoimunitných ochorení
  Vápnik : fosfor 1,2 : 1 -> vyplavovanie vlastného vápnika z kostí (ideálne 1,6 : 1)
  Množstvo bielkovín -> metabolická acidóza -> únik vápnika močom spolu s močovinou
  Pri prekyslení žalúdka -> dočasná úľava, ale následne reflexne zvýšenie sekrécie kyseliny
  Riziko rozvoja šedého očného zákalu a rakoviny vaječníkov
  Bróm – bráni úniku vápnika (ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, nie je v mäse ani mlieku).
  Ideálnymi zdrojmi vápnika sú sezam, kapusta, kel, brokolica, fazuľa, sója a orechy.
Biely rafinovaný cukor
  Zásaditý -> dráždi sliznicu žalúdka k vyššej tvorbe kyseliny chlorovodíkovej
Riziko rozvoja žlčníkových kameňov a hypertenzie
  Kyselinotvorný->prekysľuje krv->vyplavenie Ca a Mg->unikajú močom->osteoporóza
  Podporuje rast baktérií -> zubný kaz
  Bolesti hlavy, zhoršenie imunity
  Rýchle vstrevanie -> vyplavenie inzulínu -> poškodenie ciev a pankreasu
  Rozvoj nežiadúcej črevnej flóry a následných tráviacich ťažkostí
  Nedostatok B1 potrebného pre metabolizmus cukrov->znížená syntéza glutamátu->zhoršenie pamäti
Oleje
  Na zvyšovaní cholesterolu a rozvoji aterosklerózy sa dominantne podieľajú nasýtené mastné kyseliny (masť, bravčové a hovädzie mäso, mlieko a mliečne výrobky, kokos) a trans-formy mastných kyselín (fritovanie, vysmážanie, tvrdé margaríny, sušienky, čokoládové tyčinky, instantné polievky). Samostatne prijímaný cholesterol (vajcia) nemá na hladinu cholesterolu v krvi zásadný vplyv. Väčšinu cholesterolu si organizmus vyrába sám a používa ho na syntézu vitamínu D, žlčových kyselín, pohlavných a kortikoidných hormónov a pri výstavbe bunkových membrán.
  Ideálny pomer 6-omega a 3-omega je 1,5:1, denná dávka je 2,9 gramov 3-omega a 4,4 gramov 6-omega. V tomto pomere dochádza k úprave hladiny cholesterolu a krvného tlaku, zlepšeniu mnohých zápalových prejavov a prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Na tepelnú úpravu potravín je vhodný panenský olivový olej pre svoje termostabilné vlastnosti (vydrží do 180°C), pre dennú konzumáciu tepelne neupravený panenský ľanový olej v kombinácii s bežným jedlom. Oba oleje upravujú hladinu cholesterolu a napomáhajú v prevencii a liečbe aterosklerózy. Na tepelnú úpravu nepoužívame sezamový ani slnečnicový olej. Najbežnejšie priemyselne používaným olejom je rafinovaný repkový olej. V procese rafinácie sa používa extrakčný benzín, voda, lúh a bieliace činidlá.
Potravina (lyžica)/ 6-omega (g) / 3-omega (g) / 6-omega : 3-omega
Repkový olej        /    3,1       /    1,5       /    2,1 : 1
Palmový olej      /     1,24       /     0,03       /      41,3 : 1
Saflorový olej      /       10,1       /       0,05       /     202 : 1
Sójový olej      /       7,2 /       1 /       7,2 : 1
Konopný olej      /       8,2 /       2,6 /       3,125:1
Slnečnicový olej      /       9,4 /       0,04 /       219:1
Kukuričný olej      /       7,9 /       0,1 /       79 : 1
Ľanový olej       /       1,8 /       7,5 /       0,24 : 1
Ľanové semienko      /       0,5 /       2,2 /       0,22 : 1
Olej z vlašských orechov      /       7,5 /       1,4 /       5,35 : 1
Losos (100 g)       /       0,6 /       1,5 /       0,4 : 1
Tuniak (100 g)       /       0,3 /       1,5 /       0,2 : 1
Pstruh (100 g)       /       1,4 /       2 /       0,7 : 1
Glykemický index
Glukóza (hroznový cukor) 100
Hranolky, pečené zemiaky, burizóny 95
Med, zemiaková kaša, predvarená ryža, zemiaková kaša 90
Varená mrkva, corn-flakes, popcorn, pšeničná múka, bageta 85
Zemiakové lupienky 80
Čokoládová tyčinka, coca-cola, fanta, kukurica, maizena 70
Sacharóza (biely kryštálový cukor) 70
Banán, varené zemiaky v šupke, melón, krupica 65
Hrozienka, priemyslový pomarančový džús, zaváranina 65
Laktóza (mliečny cukor) 65
Biela dlhá ryža 60
Biele cestoviny, sušienky 55
Javorový sirup, Jačmenný slad, Ryžový slad 54
Ryža natural, kiwi, pohánková múka, hrozno 50
Celozrnný chlieb, hrášok, jablko, pomarančová šťava 40
Surová mrkva, hruška, figa, pomaranč, jogurt 35
Fazuľa, šošovica, cícer 30
Čerešne, slivky, grapefruit, horká 70% čokoláda 22
Fruktóza, varená sója, mandarínky 20
Vlašské orechy 15
Cibuľa, cesnak, koreňová zelenina, paprika, kapusta 10
Xylitol 7
Prekyslenie
Kyselinotvorné:
mäso, syr, vajcia, obilniny, kukurica, šošovica, slivky, brusnice, cukor
Neutrálne: margarín, med, kukuričný škrob, káva, rastlinné oleje
Zásadotvorné: mlieko, zemiaky, zelenina, ovocie (okrem sliviek a brusníc), čaj
Príznaky prekyslenia: pálenie záhy, grganie, návrat potravy zo žalúdka, pocit plnosti aj po malom jedle, nafukovanie, zrýchlený pulz, bolesti hlavy.
Príznaky zásaditosti: pomalý pulz, chronické tráviace ťažkosti, únava po jedle, častý vznik močových kameňov.
Koľkokrát viac obsahujú potraviny nenasýtených mastných kyselín ako nasýtených:
vajíčka 2
proso, pšeno 2
avokádo 3,5
paraorechy 4
ryža, tekvicové semená 4,5
pšeničné zrno 5
sezamové zrno, kukuričná múka 7,5
olivy, olivový olej, slnečnicový olej, tekvicový olej 8
pistácie 8,5
zelený hrášok 10
mandle 11
vlašské ořechy 13-15
lieskové orechy 18
|